Sukukirja

"Lukkari, talonpoika, kuppari"

pääsi välillä lopahtamaan, mutta lisäpainos valmistui.

Kirjassa tuhti paketti suvun vaiheista: yli 900 henkilötaulua, melkein 5000 henkilönimeä ja 100 valokuvaa.

Hinta on 40 € + postikulut 5 €.

Osta lisäksi komea kangaskassi, jonka hinta 15 €, siis koko paketti vain 60

Tilaa: meeri.ronka@pp.inet.fi

Osta omaksi, anna lahjaksi!

**********************************************************************************************************************************

" En oo ollu mikkää sormijuotto"- Åke Vallan elämäntaival”

Mikkelissä julkistettiin 24.1.2018 FT Jouko Kokkosen kirjoittama
Åke Vallan pienoiselämäkerta.
Kirja osa valtakunnallista Suomi 100-tiedostoa.

Kokkonen on prof. Martti Häikiön ohjauksessa ollut tuon aineiston keskeinen kokoaja.Kirja on syntynyt Åken lasten aloitteesta.
Hanketta on tukenut mm. Saksmanien sukuseura ja saanut kirjan julkaisuoikeuden.

Kirjoittajan tervehdys julkistamistilaisuuteen:

Tänään julkistettava Åke Vallan pienoiselämäkerta oli kirjoittajan näkökulmasta kiinnostava matka kahden maan historiaan.
Åken jalanjäljissä näkyy se, miten suuret historiankulkuun vaikuttavat voimat suuntaavat tavallisen ihmisen elämää.

Åken tai silloin vielä Aaken osalla historian voimat näkyivät siinä, että hän ensinnäkin syntyi itsenäiseen Suomeen toisin kun vanhempansa. Maa oli köyhä, mutta sen kansa pyrki kohti parempia elinoloja. Yhtenä osoituksena tästä oli mahdollisuus käydä koulua. Aakella koulunkäynti jäi kansakouluun, mutta Jylhän koulusta hän sai perusopin. Sitä soveltamalla ja käytäntöön yhdistämällä hän pärjäsi muuttuvassa maailmassa.

Historian suuri koura heitteli suomalaisia erityisesti sotavuosina. Aake teki osansa isänmaan eteen Rukajärven suunnalla. Pysyväksi ikäväksi muistoksi jäi kuulovamma, joka iän myötä paheni.Sodan jälkeen oli edessä pientilan Molkassa arki. Leipä jäi kapeaksi, vaikka pystyvä mies levensi sitä parhaansa mukaan.

Kun Ruotsi tarvitsi tekevää miestä, niin Aake ei pelännyt tarttua tilaisuuteen. Hän meni edeltä Jämtlantiin ja perhe seurasi pian perästä. Nimi vaihtui Åkeksi ja kielikin alkoi pian liikkua ruotsiksi. Myös Ruotsiin muuttoon vaikuttivat historian suuret voimat. Suomalainen pientilavaltainen maatalous oli tulossa tiensä koneistumisen ja koventuneiden tehokkuusvaatimuksien vuoksi. Ruotsin vauhdilla kasvanut talous tarvitsi tekijöitä myös maan rajojen ulkopuolelta. Maaltapako eteni Ruotsissa vauhdilla ja vei metsätöihin kykenevät tehtaisiin töihin. Siihen tilaisuuteen Åke tarttui.Åke sopeutui hyvin elämään Ruotsissa. Myös hänen rinnallaan yli 72 vuotta yhteistä taivalta kulkenut Maija löysi paikkansa ruotsalaisesta yhteiskunnasta, vaikka hänelle muutto ja asettuminen Jämtlantiin taisi olla vähän hankalampaa kuin miehelleen.

Elämäkerran kokoamisessa keskeisin näkijä ja tekijä on ollut Åken vanhin poika Matti. Olen käynyt hänen kanssaan lukuisia keskusteluja teoksen teemoista. Erityisen tärkeä kokonaisuuden kannalta oli Jämtlantiin kesäkuun alussa 2016 suuntautunut haastattelumatka. Vietimme useamman päivän Bräckessä ja jututimme Åkea neljään otteeseen. Saimme talteen arvokasta muistitietoa, vaikka muutama vuosi aikaisemmin tulos olisi ollut vielä parempi. Oli myös hienoa nähdä Jämtlannin jylhät maisemat. Niitä katsellessa ei tarvinnut ihmetellä, että metsien ja kalavesien mies viihtyi uudella kotiseudullaan.

Pitkällä ajomatkalla Kapellskäristä Bräckeen ehdimme jutella paljon Åkesta, ruotsinsuomalaisuudesta ja ruotsalaisuudesta. Ja yhteinen harrastuksemme kestävyysurheilu antoi lisää jutunjuurta. Oma liikuntani on tosin jäänyt viime vuosina luvattoman vähälle, mutta tutusta asiasta oli silti helppo puhua ja vaihtaa mielipiteitä.

Lyhyesti vielä kirjan nimestä. ”En oo ollu mikkää sormijuotto” viittaa Åken käyttämään ilmaisuun, jolla hän luonnehti itseään yhdessä noista kesällä 2016 tehdyissä haastatteluissa. Sormijuotto tarkoittaa kirjaimellisesti vasikkaa, joka on opetettava juomaan maitoa työntämällä sormi suuhun. Kuvainnollisesti Åke halusi korostaa olevansa ihminen, joka on tottunut ottamaan vaikutteensa ja tekemään päätöksensä itse. Uskon, että sellaisena tekin muistatte Åken.
Toivotan Teille antoisia hetkiä Åken elämäkerran parissa!

Kirjan voit tilata:
Liisa Särkkä puh.050-3848786 tai