Saksman sukuseura

Sukuseuran kokous lokakuussa

Seuraava johtokunnan kokous pidetään tiistaina 29.10.2019. Kokouspaikkana Iso-Valkeinen Kuopiossa (osoite Majaniementie 2, Kuopio). Kokoukset ovat kaikille jäsenille avoimia tilaisuuksia. Lämpimästi tervetuloa!  Ilmoittautumiset yhdistyksen sihteerille Meeri Röngälle, meerironka(@)gmail.com

____________________________________________________________________________________________________________________________

Jarmo Saksmanin puhe 20.10.2019 Varissuon kirkossa,  Työväen kirkkopyhässä

Pentinkulman Golgata

Väinö Linnan elämänkerran kirjoittaja, Tampereen yliopiston kirjallisuuden emeritus professori Yrjö Varpio on julkaisussa Sisällissota ja kirkko hahmottanut kirjailijan uskonnolle ja raamatulle antamaa roolia. Varpio näkee, että ne pysyvät Linnalle keskeisemmässä roolissa kuin yleensä ajatellaan. Itse asiassa raamatullinen taustakertomus kulkee kaiken aikaa Täällä Pohjantähden alla -trilogian pinnan alla.

Varpion mukaan esim. keskeiset hahmot kirkkoherra Salpakari ja räätäli Halme ovat romaanin sovinnallisimpia hahmoja omien puoliensa edustajina. Varpio näkee, että Linna käyttää raamatun kärsimysviikon aineksia räätäli Halmetta koskevien tapahtumien kuvauksessa. Halmeen viimeisissä vaiheissa kertaantuvat monia yksityiskohtia myöten Getsemanen tapahtumat.

Vuoden 2018 elokuussa Pentinkulman päivien jälkeisenä sunnuntaina Sovinto 100 -messun päätteeksi Urjalan kunnan ja seurakunnan edustajat laskivat seppeleet sekä valkoisten että punaisten haudoille. Samassa yhteydessä he saivat tietää, että punaisten hautojen vieressä on yksityishauta, jossa lukee Kaarlo Vilho Saxman s. 28.1.1867, k. 1.5.1918.

Pielaveden Saksmanien sukukirjassa kerrotaan Urjalan Pentinkulman opettajasta Karl Wilhelm (Kaarlo Vilho) Saxmanista. Hän ajoi kouluolojen kehittämistä, osallistui innolla paikkakunnan asioihin ja oli Honkolan työväenyhdistyksen voimahahmo. Työväenyhdistyksen perustaman punakaartin kanssa hän joutui erimielisyyksiin.

Punakaartin perustamiskokouksessa hän puhui voimakkaasti aseellista toimintaa vastaan. Hän jättäytyi sivuun kansalaissodasta. Toiminta työväenyh-distyksessä vei hänet teloitettavaksi kansalaissodan jälkiselvittelyissä 1.5.2918.

Kaarlo Saxman on ollut yhtenä esikuvana räätäli Halmeen hahmoon, kuten Linna itse on sanonut.

Tänä syksynä Urjalassa seurakunnan, kunnan, Väinö Linna -seuran ja Pentinkulman päivien toimesta pohditaan, voidaanko Karl Saxmanin hautakivi säilyttää historiallisena muistomerkkinä.

Viime vuosina on laajalti kerrattu sisällissodan tragediaa eri näkökulmista. Oliko niin, että tuona historian ajankohtana suuret pyörät eri laidoilla liikkuivat niin voimakkaasti, että räätäli Halmeen tapaiset demokratiaan uskovat välittäjähahmot murskautuivat niiden rattaisiin?

Kansakunnan eheytyksen työtä on tarvittu siitä lähtien ja tarvitaan edelleen.

Jarmo Saksman

************************************

Tiedoksi:

Esityksen tiedot pohjautuvat laajaan julkaisuun Sisällissota ja kirkko 1918. Suomen kirkkohistoriallisen seuran toimituksia 212, toim. Ilkka Huhta 2009 (siis jo 10 v. sitten). Julkaisu sisältää laajan symposiumin esitelmät, joissa eturivin historian tutkijat eri osapuolten näkökulmista tarkastelevat kirkon roolia sisällissodan tapahtumissa. Professori Varpiolla on julkaisussa luku Lauri Salpakari ja Väinö Linnan pappiskuva. Kirjoituksessaan Varpio hahmottaa raamatullisia viitteitä Linnan teoksissa. Kirjoituksen viimeisen alaluvun otsikko on räätäli Halmeen kohtaloa kuvaavasti ”Pentinkulman Golgata”. (Mainittakoon, että em. Ilkka Huhta on v. 2010 Kirjapajan kustantamana julkaissut tutkimuksen Papit sisällissodassa 1918.)

Esityksen toinen lähde on Pielaveden Saksmanien sukukirja, jossa sukututkija Raimo Kähkönen kirjoittaa kuvauksen Karl Wilhelm (Kaarlo Vilho) Saxmanin sukujuurista, elämänkaaresta ja kohtalosta.

Jutun kuvassa kirkkoherra Timo Kumpunen ja kunnanjohtaja Hannu Maijanen. Kuva: J. Saksman

Aina ajankohtainen lahja juuristaan kiinnostuneelle: "Lukkari, talonpoika, kuppari"- Saksmanien sukukirja

Kirja sisältää viitisentuhatta henkilönimeä, liki 900 sukutaulua ja 100 valokuvaa sukulaisista. Kirjan hinta on 40 € + postikulut.

Sukukirja on jälkipolvitutkimuksen tulosten esitystapa. Jälkipolvitutkimuksessa lähtökohdaksi valitaan kantapari, joka jälkeläisiä selvitetään kohti nykypäivää. Saksmanien sukututkimuksessa kantapari on vanhin tunnettu esi-isä Carl Saxman ja puoliso Maria, os. Marin. Suvun kantaparin jokaisen lapsen jälkeläiset selvitetään sivuhaaroineen loppuun asti, minkä jälkeen siirrytään seuraavan lapsen sukuhaaraan.

Sukutaulujärjestelmässä jokainen avio-/avopari, jolla on lapsia muodostaa sukutaulun ja saa järjesysnumeron suvussa. Kun jokainen jälkeläisiä tuottanut henkilö on kahdessa taulussa (vanhempiensa taulussa lapsena ja omassa taulussaan vanhempana) taulunumeroista syntyy viittausjärjestelmä, joka osoittaa polveutumissuhteet.

Kirjan voi tilata yhdistyksen sihteeriltä (meerironka(@)gmail.com)

Sukuseura täyttää ensi vuonna 30 vuotta

Sukuseuran toiminnan aloittamisesta on pian 30 vuotta. Suunnitelmissa on juhlia sitä sukukokuksen yhteydessä. v. 2020 Pielavedellä. Toivomme paljon ideoita ja ehdotuksia juhlapaikasta, -ohjelmasta, sekä vapaaehtoisia esiintyjiä/taitajia sukulaisjoukosta!

Seuraava johtokunnan kokous pidetään ensi syksynä (tiistai 29.10.2019). Kokoukset ovat kaikille jäsenille avoimia tilaisuuksia. Lämpimästi tervetuloa!