Saksman sukuseura 

Ajankohtaista 

 

Sukuseuran vuosikokous on päätetty siirtää vuoteen 2022

 

Hyvät sukuseuran jäsenet ja ystävät!

KORONA PANDEMIAN VUOKSI (Covid-19)  SAKSMANIEN SUKUKOKOUS SIIRTYY VUOTEEN 2022

Sukuseuran johtokunta on huolellisesti harkittuaan tautiriskejä ja viranomaisten ennusteita päättänyt vielä siirtää sukutapaamisen seuraavaan kesään.

Alla tiedote kokonaisuudessaan ja sukuseuran tukipyyntö;

>> TIEDOTE 25.4.2021

 

Seuraava johtokunnan kokous pidetään 29.3.2022. Paikka ilmoitetaan myöhemmin.

 

Terveyttä kaikille! 

*************************************

 

"Sukuseuran esimiehen palsta"      4.5.2020

 

Hyvät sukuseuralaiset!

 

Oi tätä korona-aikaa!

Olimme juuri siirtyneet kesäaikaan, kun tuli tämä näkymätön vihollinen ympäristöön ja ympäri maailmaa. Sitä ennen meillä oli talviaikaa, jouluaikaa, pimeää aikaa, ensi lumen aikaa, syysaikaa, elonkorjuun aikaa, loma-aikaa, suven aikaa ja ties vaikka mitä aikaa? Nyt on vain tätä korona-aikaa, joka peittoaa kaiken.

Suomi on pysähtynyt lähes totaalisesti, kriisitilanne on ollut päällä jo monta viikkoa ja yritysmaailma hönkii pahasti. Hallitus on tehnyt nopeita päätöksiä, mutta kiireessä on tainnut tulla virheitäkin.

Tällä menolla Suomi ja sen talous menee kontalleen ilman monen viikon joka keväisiä lakkojakin. Monet asiat ovat muutoksen edessä, entiseen kovaan menoon tulikin äkkipysäys. Paljon joudutaan nyt tinkimään ja asennoitumaan uuteen, erilaiseen elämäntyyliin. Ehkäpä tästä opitaan myös paljon uutta ja hyvääkin, ehkä entiseen kiihkeään ja tolkuttomaan repivään sekä itsekkääseen olemisen malliin tulee muutoksia. Ehkä joku oppii ihan pysyvästi muuttamaan itseään, ehkä ei? Aika näyttää sen miten maa makaa vaikkapa vuoden päästä. Nyt kuitenkin mennään näillä koronan ehdoilla. 

Kaikkea mahdollista on sitten peruttu ja siirretty vuodella eteenpäin. 

 

Miten tästä korona-ajasta sitten selvitään?

 

Jokainen yksilötasolla yrittää tietenkin väistellä näkymätöntä vihollista parhaan kykynsä mukaan. Toiset ottavat käyttäytymisohjeet hyvinkin tarkasti ja jotkut eivät tunnu välittävän ohjeistuksesta mitään ja osa seilaa siinä välimaastossa.

Sehän on selvää että mummelit jossakin syrjäseudulla kaukana kaikesta sivilisaatiosta elävät nyt samalla tavalla kuin tähänkin asti. Hoitelevat kissoja ja pelargonioita, lämmittävät tuvan uuneja, lakaisevat, tiskaavat ja tekevät pikkuaskareitaan sekä katsovat telkkarista mieliohjelmiaan. Pakasteissa on ruokavarantoa ja naapuriapu toimittaa pakollisen ruokakassin kerran viikossa. Jos ei mitään ihmeellisempää satu  ja terveydentila pysyy vakaana niin elämä soljuu ihan samanlaisena, yhtä yksinäisenä ja rauhallisena pienen eläkkeen turvin ilman suurempia kohinoita. Perilliset ovat kaukana ruuhkasuomessa ja soittavat jos muistavat omilta kiireiltään.

Vaikeampaa onkin just siellä isoissa ympyröissä. Tehdään etää ja joudutaan olemaan kotona, kaikki, siis kukaan ei pääse luiskahtamaan toisiaan pakoon lukuisiin harrasteisiin ja mukaviin menoihin. Piti opetella ihan laittamaan lämmintä ruokaa ja jopa leipomaan sämpylöitäkin.

Kouluruokaa on kovasti nyt ikävä, vaikka tähän asti sille on yökötelty ja yrmistelty. Ehkäpä kunnioitus kouluruokailua kohtaa nyt nousee, kun on saatu tietää että 1.20 eurolla per oppilas tai jopa allekin sen pitää tehdä hyvää ja monipuolista ruokaa ja peräti 24- 26% on vielä tehtävä niitä rajoiteruokia. Ei ole kehuttavaa olla nykypäivänä koulukeittolan emäntänä. Ehkäpä kunnioitus myös kotimaista ruokaa kohtaan yleensäkin paranee

Samoin ehkä muukin kotimainen tuotanto alkaa tulla lähemmäksi kuluttajaa, ehkä ei kaikkia varaosia ja muttereita jatkossa hamuta Kiinasta. Konepajat ja tehtaat on myös kaikki pysähdyksissä, kun ei ole varaosia saatavana. Kiinnostavaa on myös seurata miten maatalouden työpaikat alkavat olla kysyttyjä kun muut työpaikat vähenevät romahdusmaisesti.

Eipä ole liki kolmeenkymmeneen vuoteen koululaiset olleet mansikkapelloilla kykkimässä, ei ole tarvinnut kun ei ole huvittanut. Kyllä tämä kriisi opettaa nyt kansakuntaa monella tapaa ja se on kyllä ihan oikein. Olikin kaikki niin hulvatonta ja kiihkeää. Aina vaan enemmän ja parempaa ja helpolla heti nenän eteen. Toivottavasti myös yletön kerskakulutus ja kerskarakentaminen hilliintyy vähän.

Ehkä myös päättäjien tahollakin mietittäisiin todella tarkoin mihin yhteisiä veromarkkoja käytetään tai jopa tuhlataan. Voi voi veronmaksaja raukkoja kun tätä tilannetta ja elvytysvelkoja ruvetaan maksamaan maailman ja valtakunnan pankkeihin.

Onko sanottava niin kuin Muolaan mies; Eteenpäin mennään vaikka hevonen kontallaan kulkee! 

 

Miten tämä kaikki vaikuttaa meidän piskuiseen sukuseuraamme?

 

Olette jo saaneetkin tiedon että sukuseuramme 30-vuotisjuhlakokous on siirretty vuodella eteenpäin. Siis vuonna 2021 heinäkuussa tapaamme jos maailma on "oikein päin"? Nykyinen johtokunta jatkaa sinne saakka. Nyt on meillä siis hyvin aikaa suunnitella kokousta ja juhlaa yhä vain paremmaksi ja mahdollisesti uusiakin ideoita pulpahtaa esille. Samoin on lisäaikaa etsiä uusia ja nuorempia toimijoita johtokuntaan ja tärkeille paikoille. Hiukan on vihreää valoa näkyvissä.

Nyt kun tämä etätyö on in, niin rohkenen heittää sukuseuralaisille muutamia ehdotuksia. joihin toivoisin paneutumista.

Sukukirjasta olen tehnyt havaintoja miesten nimistä, jotka ovat hyvin suosittuja kautta koko sukuhistorian.  Jospa joku teistä voisi tehdä tutkimusretken historiaan ja kerätä ylös kuinka monta Paavoa, Heikkiä, Fredrikiä, Mattia, Akselia tai Robertia jne. on seuran historiassa.

Samoin voisi kartoittaa kuinka monta samojen sukujen välistä avioliittoa on solmittu. Esimerkkinä vaikkapa Saksman-Valta tai Saksman-Tikkanen. Monia muita varmaan löytyy sukukirjasta lisää.

Vielä voitaisiin hakea esimerkiksi kuinka monta kuuluisaa Saksman- sukuista löytyy vaikkapa valtakunnan tasolla mitattuna. Voitaisiin etsiä myös eri ammatteja, montako vaatturia, seppää, pitoemäntää, kunnalliselämän vaikuttajaa jne. löytyy joukostamme. Ehkä löytyy vielä monta muutakin mielenkiintoisaa asiaa, mitä voisi kartoittaa ennen seuraavaa sukukokousta. Se olisi samalla osa ohjelmaa ja seuran historiikkia.

Toimeksi vaan ja mielelläni olen kuulolla jos löytyy innostusta ja innokkaita tiedon kerääjiä. 

Varsinainen dna tutkimus on meneillään ja tietoa siitä on osin olemassa mutta vieläkin se alkuperä lukkari Saksmanista on piilon vieressä!

Nykyaika ja tieto laukkaa kovaa vauhtia eteenpäin ja yhä useampi teettää henkilökohtaisia dna testejä joten sellainen yllätys saattaa pulpahtaa esiin ja ilmi  jonkin muun suvun tutkinnan kautta? Kaikki on mahdollista silloin kun se näyttää mahdottomalta. Tähän teoriaan alamme vähitellen uskoa kun muut reitit on käyty läpi. 

Hyvät sukuseuralaiset ja sivuillamme vierailevat, ollaan aidosti kiinnostuneita sukumme taustoista ja välitetään tätä asiaa myös nuoremmille jolloin perinne jatkuu ja säilyy. 

Koronakriisistä huolimatta toivotan kaikille valoisaa tulevaa kesää ja sen mukaan toimintoja mitkä ovat mahdollisia. Pidetään huoli läheisistä ja yritetään pysyä terveenä, se on nyt tärkeintä!

 

Ystävällisin terveisin Liisa Särkkä. lissuirene(@)hotmail.com / puhelin 050 3848 786.

 

***************'

__________________________________________________________________________________________________________________

Powered by Aava 3