Saksman sukuseura
Seuran johtokunnan esimies
Marianne Liimatainen, Tampere
Jäsen
Pia Saxman, Ikaalinen
Jäsen
Heikki Partanen, Pielavesi
Jäsen
Maija Pauliina Saksman, Helsinki
Jäsen
Marjatta Väänänen, Pielavesi
Varajäsen
Katariina Ahvonen, Espoo
Jäsen
Tiina Laukkanen, Pielavesi
Jäsen
Matti Berg, Pielavesi
Varajäsen
Helena Rönkkö, Siilinjärvi
Olen Marianne Liimatainen, 49-vuotias tamperelainen. Muutin Kuopiosta Tampereelle kesällä 2019. Minulla on kaksi aikuista poikaa, Akseli ja Aapeli Mattila, jotka opiskelevat Helsingissä Sibelius-Akatemiassa. Työskentelin aiemmin kuopiolaisen Minna Canthin koulun rehtorina. Viimeiset kolme vuotta johdin Pikkolan koulua Kangasalla. Pohjakoulutukseltani olen musiikin aineenopettaja.
Työelämässäni puhaltavat uudet tuulet; aloitin 1.8. työt vt. rehtorina Sääksjärven yläkoulussa Lempäälässä.Siirryn Lempäälän opetuspäälliköksi 1.11. alkaen. Syksyni tulee kulumaan kouluun ja sen ihmisiin tutustuessa sekä opetuspäällikön tehtäviin perehtyessä.
Perheen, työn ja ystävien lisäksi olen kiinnostunut politiikasta, yhdistystoiminnasta sekä laaja-alaisesti kulttuurista. Luen, käyn konserteissa, teatterissa, oopperassa sekä käytän aktiivisesti Museokorttia. Vapaa-ajalla viihdyn mökillä Pielaveden Heinämäessä (Pitkäkoski). Luottamustehtävissä edustan Suomen Rehtorit ry:n hallitusta kansallisen Kieliverkoston ohjausryhmässä sekä toimin Tampereen Kulttuuriyhdistyksen rahastonhoitajana. Minut valittiin sukuseuran johtokunnan esimieheksi, puheenjohtajaksi Saksmanin sukuseura ry:n sääntömääräisessä sukukokouksessa Pielaveden Suojalassa 23.7.2022. Kiitän Saksmanien sukuseuraa luottamuksesta ja ryhdyn tehtävään innolla.
Muistan Saimi-mummoni kertomukset Rissalan lapsuuskodistaan. Myös Kolehmaisen Helkan ja Matsin Taimin tarinoita kuuntelin mielenkiinnolla. Sukumme vaiheet ovat yhteistä perintöämme!
Saksmanien sukuseuran kokoontuessa Pohjois-Savossa Pielavedellä sukututkija Ari Kolehmainen kertoi sukumme isälinjaisen alkujuuren löytyvän todennäköisesti Hämeestä, Hauholta. Hauhon Ilmolan kylän kartanon räätälin Johan Mattssonin ja vaimonsa Anna Erikintyttären vuonna 1741 syntynyt Carl-poika saattaa DNA-tulosten perusteella olla Pielaveden Kirkkosaaressa toiminut lukkari Carl Saxman.
Ehdotan, että seuraavaksi selvitämme sukututkijan ja DNA-testien avulla, löytyykö Hauhon Mattssonista tai hänen läheisestä isälinjaisesta suvustaan mieslinjaa nykypäivään asti. Mielenkiintoista mikäli tutkimusten edetessä selviää, että sukumme alkujuuret ovat Kanta-Hämeessä Hauholla. Vietimme puolison kanssa muutama viikko sitten päivän Hauholla. Hauhon wanha raitti on erittäin kaunis! Terveisinä muutamia valokuvia kylältä.
******************************************
Olen Pia Saxman, tanssinopettaja, FM. Olen työskennellyt koko työurani opetuksen ja koulutuksen parissa. Nykyisin koulutuskuntayhtymän hallinnossa. Sukututkimus on kiinnostanut aina. Pappani Esko Saxman kertoi meille jo lapsina Pielaveden Carl Saksmanista. Yhteistä traumaa Carlin alkuperän salaisuuksista on siis kannettu myös Tampereella. Tuolloin emme tienneet juurikaan Pielaveden ja Savon sukulaisistamme. Yhteys sinne suuntaan oli katkennut pitkäksi aikaa. Onneksi internet on muuttanut asioita.
Tutkimuksessa hyödynnänkin pääasiassa jo tehtyjä tutkimuksia ja internettiä. Sukututkija en kuitenkaan ole. Olen vain "lapasesta lähteneen" sukupuun rakentaja. Sukupuusta onkin tullut laaja. Kiinnostuksen kohteeni on, minne kaikkialle eri sukuhaarat johtavat ja kuinka kauas. Yleensä isälinjat tiedetään hyvinkin ja ne ovat olleet myös tietyllä alueella pysyviä. Äitilinjoista löytyy paljon yllätyksiä ja mielenkiintoisia tarinoita. Näitä sukuun tulleiden äitien sukutaustoja olenkin käynyt läpi. Sieltä löytyy monia pappissukuja ja papintyttäriä on tullut sukuumme.
******************************************
Olen Maija Pauliina Saksman. Opiskelin kuvataidetta, musiikkia, mediaa ja journalismia, opinahjoinani Tampereen Taiteen ja Viestinnän oppilaitos, Kuopion konservatorio ja Konstfack University of arts, crafts and design. Teen monialaisia video- ja ääniteoksia ja musiikkia, onpa minua kutsuttu mediataiteen pioneeriksikin. Taide- ja ympäristöteoksiani on nähty näyttelyissä, tapahtumissa ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.
Muun toimen lomassa olen suuntautunut myös suojelemaan monenlaista spesiaalia ja uhanalaistakin koskien niin luontoa, kuin esi-isien perintöä. Harrastan kalevalaista runolaulua ja teen harmonikan kera omia lauluja. Kiitos sukukokoukselle valinnastani. Olen motivoitunut uudesta tehtävästäni!
******************************************
Olen Marjatta Väänänen, syntynyt ja asunut koko ikäni Pielavedellä. Elämäntyöni olen tehnyt lypsykarjatilan emäntänä Katajamäessä. Minulla on 3 lasta ja 6 lastenlasta. He ovat elämässäni parasta! Saada nähdä ja kuulla ja olla mukana lastenlasten elämässä. Nyt 78-vuotiaana eläkeikäisenä asun Räisälänrannalla ja osittain kumppanini luona Viannassa. Harrastan hyötyliikuntaa, kuten marjastusta ja mökkihommia.
Tavoitteenani on joka talvi ommella ryijy. Luen paljon ja kirjoitan mielelläni. Olen toiminut sukuseuran johtokunnassa vuodesta 2011 lähtien. Toivon, että vireyteni ja uteliaisuuteni säilyvät ja matkoillakin voisin pistäytyä silloin tällöin.
******************************************
Olen Heikki Partanen ja asun Pielaveden Sarvijärvellä. Työurani olen tehnyt ostoasiamiehenä Kiteellä ja Pielavedellä vuoteen 1998 asti, jolloin jäin eläkkeelle. Metsänhoitoon, metsästykseen/ riistanhoitoon ja kalastukseen liittyvät käytännön tehtävät ovat olleet mieluisia, samoin niihin liittyvä yhdistystoiminta on tullut hyvin tutuksi. Olen ollut Heinämäen metsästysseuran johtokunnassa vuodesta 1975 alkaen, Osakaskunnan puheenjohtajana 40 vuotta, Pielaveden kalastusalueen hallituksessa vuodesta 1997, toimin edelleen Lampaanjoen kalastuspaikan Joki-isäntänä.
Olen saanut toiminnastani Suomen Metsästäjäliiton ja Suomen Riistakeskuksen hopeiset ansiomerkit. Varsinainen vapaa-aikani on kulunut, silloin kun ei ole ollut kokouksia, kuinkas muuten, kuin metsänraivauksessa. Olen Saksmannien sukuseuran pitkäaikainen (vuodesta 1997 lähtien) rahastonhoitaja.
******************************************
Olen Matti Berg, 46- vuotias syntyperäinen pielavetinen. Omat Saksmanin sukujuureni juontuvat Lampaanjärveltä, jossa on äitini Maijan syntymäkoti ihan siinä entisen koulun vieressä. Otto Saksman oli ukkini ja muistan, kuinka lapsuuden kesiä vietettiin Otto-ukin ja enojen, Pentin ja Jussin kanssa Lampaanjärvellä kalastellen ja pieniä remonttihommia tehden.
Omaan perheeseeni kuuluvat vaimo Mervi sekä pojat Juho, Arttu ja Eero, joista kaksi ensin mainittua ovat jo aikuisia ja muuttaneet pois kotoa. Asustelemme nuorimmaisen, Eeron kanssa Heinämäessä Korppisen rannalla ja nautimme luonnon tarjoamista harrastusmahdollisuuksista.
Olen itse huomannut, että iän karttuessa omien sukujuurten selvittäminen on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ja sen myötä myös sukuseuran toimintaan osallistuminen tuli omalta osaltani nyt ajankohtaiseksi.
******************************************
Olen Laukkasen Tiina Pielaveden Länsi-Säviältä. Yo Pielaveden lukio 1982, Ypäjän hevosopisto. Perheeseemme kuuluu viisi lasta, kaksi poikaa ja kolme tyttöä sekä yksi ihana lapsenlapsi. Meillä on maatila; maatalousyhtymä mieheni ja vanhimman poikamme kanssa. Parsinavetassa on 50 lypsylehmää ja toinen mokoma nuorta karjaa. Haave pihattonavetasta on kova.
Harrastan käsitöitä, metsän raivausta, vaellusta koirien kanssa sekä hevosia. Meillä on 4 hevosta, kaksi koiraa ja kaksi kissaa. Lisäksi kanaharrastus sai alkunsa lasten antaessa äitienpäivälahjaksi kukon ja 4 kanaa, joista joukko on jo tuplaantunut. Melkoinen eläintarha siis! Aina kun aika antaa myöten, remontoimme mieheni Juhanin kanssa syntymäkotiani, jonne on meiltä matkaa 12 km. Minut saatiin houkuteltua sukuseuran johtokuntaan ja yritän olla sen luottamuksen arvoinen.
******************************************
Olen Helena Rönkkö, 72-vuotias eläkkeellä oleva suuhygienisti. Jäin leskeksi v. 1996, joten asustelen yksin Siilinjärven Vuorelassa. Minulla on kaksi lasta ja poikani Tero asuu perheineen myös Vuorelassa. Heillä on kolme lasta, joista vanhin Roope asuu jo omillaan ja työskentelee KYS:n teho-osastolla sekä kaksi tytärtä.
Olen yksin, mutta en yksinäinen. Minulla on paljon ystäviä, heidän kanssaan pidämme tiiviisti yhteyttä. Mummoni oli Ada Maria Saksman, kotoisin Pielaveden Heinämäestä, Rissalan talosta.
******************************************
Olen Katariina Ahvonen, 52-vuotias filosofian maisteri ja ammatillinen opettaja Espoosta. Sukuseuran toimintaan mukaan houkutteli äitini, seuran pitkäaikainen jäsen ja aktiivi, Liisa Särkkä. Olen seuran toiminnassa mukana pääasiassa ”etänä”, kun asun täällä etelässä.
Perheeseeni kuuluu 18-vuotias poika Juho, joka opiskelee Espoossa Viherlaakson lukiossa kolmatta vuotta, ja edessä hänellä onkin juuri alkavat syksyn ylioppilaskirjoitukset ja ruotsin kieli. Tyttäreni Ava on 15-vuotias koululainen Kirkkojärven koulussa, 9-luokalla. Hän on ahkerasti mukana Helsingin Nmky:n toiminnassa, ja tälläkin hetkellä syysleirillä isosena. Mieheni Jyrki Ahvonen työskentelee IT-alalla myynnin johtotehtävissä, ja on vapaa-ajalla ahkera suunnistaja, sienestäjä ja tänä vuonna erityisesti kotipuutarhuri – tiedossa on iso sato mm. tomaatteja ja kurpitsaa.
Itse työskentelen Vantaan kansainvälisessä koulussa ohjaajana ja Vantaan Aikuisopistossa työ-ja uravalmentajana. Omat harrastukseni ovat yhteiskunnallisia; toimin Espoon Tuomiokirkkoseurakunnassa kiinteistöjohtokunnan jäsenenä ja seurakuntaneuvoston ja kirkkovaltuuston varajäsenenä, sekä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa lautamiehenä.
Kiitokset valinnastani sukuseuran johtokunnan varajäseneksi.
******************************************