Sukuseuran syntyminen ja sukukokoukset

Vaatturi Heikki Saksman (1911-1990) oli ehkä ensimmäinen, joka on lausunut ääneen ajatuksen Saksmanien sukuseurasta. Hän oli kehottanut Paavo O. Saksmania panemaan alulle sukuseuran perustamisen. Hanke saikin kannatusta ja sukua kutsuttiin koolle 22.6.1990 Pielavedelle. Paikalle saapui 43 innostunutta suvun jäsentä, jotka päättivät perustaa sukuyhdistyksen. Sen nimeksi tuli Saksmanien sukuseura ja kotipaikaksi Pielavesi. Yhdistykselle laadittiin säännöt ja se ilmoitettiin yhdistysrekisteriin.

Ensimmäiseksi sukuseuran esimieheksi valittiin koollekutsuja Paavo O. Saksman. Johtokunnan jäseniksi valittiin Helvi Heliö, Heikki Saksman Airaksela, Maija Saksman, Paavo A. Saksman, Seppo Saksman, Eino Valta ja varajäseniksi Mikko Hiltunen ja Sylvi Saastamoinen.

Uudelleen kokoonnuttiin 87 sukulaisen voimin jo seuraavana kesänä 1991. Päätettiin että, varsinainen sukukokous kutsutaan koolle joka toinen vuosi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Tämä siitä syystä että varsinaisena kesälomakautena monet muualla asuvat sukulaiset tulevat kesämökeilleen.
Vuonna 2005 sääntöjä muutettiin niin, että varsinainen sukukokous kutsutaan koolle joka kolmas vuosi. kertaa. Osallistujien määrä on vaihdellut 45 - 87 henkilön välillä.

Sukukokous on kutsuttu koolle 13 kertaa:

vuosi    paikka                                                                  valittiin esimieheksi
1990    Pielaveden pitopalvelu, perustamiskokous     Paavo O. Saksman
1991    Pielaveden kirkko ja seurakuntasali                 Paavo O. Saksman
1993    Pielaveden rauhanyhdistyksen Sali                  Paavo O. Saksman
1995    Risteily m/s Tuulikantele- Riihilahti                    Paavo O. Saksman
1997    Kirkkosaaren Haukkalahti                                 Paavo A. Saksman
1999    Panganrannan lomakoti                                     Paavo A. Saksman
2001    Säviän Meijeriravintola                                       Kyösti H. Saksman
2003    Pielaveden Suojala                                            Kyösti H. Saksman
2005    Riuttalan talonpoikaismuseo Karttula               Kyösti H. Saksman
2008    Vaaraslahden Nuorisoseuran talo                     Liisa Irene Särkkä